Προκήρυξη

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, η Κυπριακή Σκακιστική Ομοσπονδία, η Novelty ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και ο Σκακιστικός Όμιλος Λέων Candia διοργανώνουν μέσω της ψηφιακής σκακιστικής πλατφόρμας chess.com:  

Διαδικτυακοί ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ (15-16/6/2020)

Διαδικτυακοί ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ (30-31/5/2020)

Οι αγώνες εντάσσονται στο project της FIDE #checkmatecoronavirus.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:

Διαδικτυακοί ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ (15-16/6/2020)

Τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν χωρισμένα ανά τάξεις με βάση το σχολικό έτος 2019-2020 ως ακολούθως ως: ελβετικό σύστημα 9 γύρων

 • Νήπια έως Β’ Δημοτικού (1 έως 3 κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων)
 • Γ’ Δημοτικού
 • Δ’ Δημοτικού
 • Ε’ Δημοτικού
 • ΣΤ’ Δημοτικού
 • Α’ Γυμνασίου
 • Β’ Γυμνασίου
 • Γ ‘ Γυμνασίου
 • Λύκεια

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Στους ατομικούς αγώνες θα γίνουν από ένα τουρνουά την κάθε μία μέρα (Rapid & Blitz) και θα βγει συγκεντρωτική βαθμολογία. Συγκεκριμένα:

 • Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα διεξαχθεί ελβετικό 7 γύρων με χρόνο σκέψης για κάθε παίκτη είναι 10’ για όλη την παρτίδα + 5’’ ανά κίνηση.
 • Τη Τρίτη 16 Ιουνίου θα διεξαχθεί ελβετικό 9 γύρων με χρόνο σκέψης για κάθε παίκτη είναι 5’ για όλη την παρτίδα + 3’ ανά κίνηση.

Διαδικτυακοί ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ (30-31 Μαΐου 2020)

Οι μαθητικοί αγώνες θα διεξαχθούν με ελβετικό σύστημα 6 γύρων διπλών συναντήσεων (συνολικά 12 αγώνες ο κάθε παίκτης) με 4μελής ομάδες (χωρίς περιορισμό φύλου) χωρισμένα με βάση το σχολικό έτος 2019-2020 ως ακολούθως:

 • Δημοτικά
 • Γυμνάσια
 • Λύκεια

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Στους ομαδικούς αγώνες ο χρόνος σκέψης για κάθε παίκτη είναι 10’ για όλη την παρτίδα + 5’’ ανά κίνηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) Διαδικτυακοί ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ (30-31/5/2020):

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα : 

Σάββατο

30 Μαΐου 2020

Τελετή Έναρξης

17:15

Σάββατο

30 Μαΐου 2020

1ος – 3ος Γύρος (διπλών συναντήσεων)

17:30 – 20.30

Κυριακή

31 Μαΐου 2020

4ος – 6ος Γύρος (διπλών συναντήσεων)

17:30 – 20.30

Β) Διαδικτυακοί ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ (15-16/6/2020):

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα : 

Δευτέρα

15 Ιουνίου 2020

Τελετή Έναρξης

17:15

Δευτέρα

15 Ιουνίου 2020

1ος – 7ος Γύρος Rapid

17:30 – 20.30

Τρίτη

16 Ιουνίου 2020

1ος – 9ος Γύρος Blitz

17:30 – 20.30

ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

 Α) Διαδικτυακοί ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ (15-16/6/2020):

Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές των σχολείων της Ελλάδας και της Κύπρου που θα συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το πραγματικό τους όνομα και την πραγματική τους τάξη του σχολικού έτους 2019-2020. Ταυτόχρονα για τη συμμετοχή τους στους αγώνες οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δημιουργήσουν (αν δεν έχουν ήδη) λογαριασμό στο chess.com και το όνομα χρήστη (chess.com ID) να συμπεριληφθεί στη φόρμα δήλωσης συμμετοχής.

Παράδειγμα: στο πεδίο Ονοματεπώνυμο: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και στο πεδίο Chess.com ID: giannispap2004

Διευκρινίζεται πως η ηλεκτρονική φόρμα θα πρέπει να συμπληρωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες που θα τη συνοδεύουν διαφορετικά θα επιστρέφεται στον αποστολέα για τη διόρθωσή της. Όλα τα ονόματα θα πρέπει να είναι με ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες εκτός από τις περιπτώσεις αλλοδαπών μαθητών οπότε μπορούν να δοθούν με ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής

 1. B) Διαδικτυακοί ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ (30-31/5/2020):

Η σύνθεση των ομάδων  είναι 4μελής και θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι από το ίδιο σχολείο στις αντίστοιχες 3 κατηγορίες  (ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ) χωρίς περιορισμό φύλου. Κάθε σχολείο έχει δικαίωμα συμμετοχής απεριόριστου αριθμού ομάδων που όμως θα είναι σταθερές στη σύνθεσή τους με βάση το elo του chess.com. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιο μέλος της ομάδας δεν ανήκει στο δηλωθέν σχολείο η ομάδα θα αποβάλλεται από τους αγώνες.

Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία Ελλάδας και Κύπρου χωρίς περιορισμό για τον αριθμό ομάδων από κάθε σχολείο. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το πραγματικό τους όνομα και την πραγματική του τάξη του σχολικού έτους 2019-2020. Ταυτόχρονα για τη συμμετοχή τους στους αγώνες οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δημιουργήσουν (αν δεν έχουν ήδη) λογαριασμό στο chess.com και το όνομα χρήστη (chess.com ID) να περιληφθεί στη φόρμα δήλωσης συμμετοχής.

Διευκρινίζεται πως η ηλεκτρονική φόρμα θα πρέπει να συμπληρωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες που θα τη συνοδεύουν διαφορετικά θα επιστρέφεται στον αποστολέα για τη διόρθωσή της. Όλα τα ονόματα των σχολείων και των μαθητών θα πρέπει να είναι με ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες εκτός από τις περιπτώσεις αλλοδαπών μαθητών οπότε μπορούν να δοθούν με ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ

Δεν υπάρχει παράβολο συμμετοχής στους αγώνες.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για τα ομαδικά πρωταθλήματα το αργότερο μέχρι τη Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Για τα ατομικά πρωταθλήματα το αργότερο μέχρι τη Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική ηλεκτρονική φόρμα επιβεβαίωσης συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα των αγώνων: http://mathitiko.noveltymindgames.com/. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποστέλλεται μήνυμα επιβεβαίωσης.

Καμία συμμετοχή δεν θεωρείται επιβεβαιωμένη αν δεν έχει συμπληρωθεί σωστά η ηλεκτρονική φόρμα. 

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:

 • Οι διοργανώσεις εντάσσονται κάτω από το Project της FIDE www.checkmatecoronavirus.com. Η συμμετοχή είτε στους ατομικούς είτε στους ομαδικούς αγώνες θα δίνουν θέσεις στους συμμετέχοντες για την κλήρωση για 1500 εντυπωσιακά έπαθλα της FIDE, τα κορυφαία εκ των οποίων είναι 64+ ταξίδια για μια εβδομάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα, στην Ολυμπιάδα της Μόσχας το 2021!
 • Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία θα δώσει μέσω κλήρωσης τη δυνατότητα σε 40 μαθητές που θα συμμετέχουν στους αγώνες να παρακολουθήσουν δωρεάν 3ωρες διαλέξεις των GM Στέλιου Χαλκιά και Δημήτρη Μαστροβασίλη με συγκεκριμένο σκακιστικό θέμα.
 • Ηλεκτρονικά αναμνηστικά διπλώματα θα πάρουν όλοι οι μαθητές που θα αγωνισθούν τουλάχιστον σε 5 γύρους. Επιπλέον όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν κουπόνι έκπτωσης 15% από το ηλεκτρονικό κατάστημα https://noveltymindgames.com/, εξαργυρώσιμο έως τις 30 Ιουνίου 2020.
 • Στους Ομαδικούς Αγώνες, κύπελλα θα πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες και μετάλλια όλοι οι αθλητές των τριών πρώτων ομάδων (θα αποσταλούν στα σχολεία τους από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία).
 • Στους Ατομικούς Αγώνες, μετάλλια θα λάβουν οι 6 πρώτοι ανά κατηγορία (νήπια, Α’ Δημοτικού & Β’ Δημοτικού θα βραβευθούν ξεχωριστά ανεξάρτητα αν θα ενοποιηθούν σε μία κατηγορία) και θα αποσταλούν ταχυδρομικά από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.
 • Οι τελικές βαθμολογίες και αντίστοιχες βραβεύσεις θα οριστικοποιηθούν μετά τον έλεγχο της τεχνικής ομάδας anti-cheating του chess.com

 ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ – FAIR PLAY – ANTI-CHEATING:

Δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της παρτίδας η χρήση οποιασδήποτε μορφής υποβοήθησης (ηλεκτρονικής ή ανθρώπινης). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ενεργοποιημένο ήχο και εικόνα και θα λάβουν τις σχετικές οδηγίες μέσω e-mail για να εισαχθούν σε πρόγραμμα τηλεδιάσκεψης μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Κατά τη διάρκεια της παρτίδας απαγορεύεται:

 • Η χρήση διαφορετικού παραθύρου εκτός του chess.com και του προγράμματος τηλεδιάσκεψης
 • Η αποχώρηση από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή
 • Η επικοινωνία με οποιονδήποτε (πλην διαιτητών) για οποιοδήποτε θέμα

Το λογισμικό της chess.com και η τεχνική ομάδα anti-cheating της πλατφόρμας σε συνεργασία με την δειγματοληπτική παρακολούθηση μέσω ήχου και εικόνας από αίθουσα τηλεδιάσκεψης θα είναι τα βασικά μέτρα για την αποτροπή της υποβοήθησης. Οι συμμετέχοντες που λαμβάνουν μέρος συναινούν στο σχετικό έλεγχο και δέχονται χωρίς αιτιάσεις ενδεχόμενο αποκλεισμό τους από την τεχνική ομάδα anti-cheating του chess.com. Αποκλεισμός μαθητή ή μαθήτριας μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά την ολοκλήρωση της παρτίδας.

ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη (κριτήρια ισοβαθμίας, ζητήματα κληρώσεων και τεχνικής διεξαγωγής των πρωταθλημάτων κ.λ.π.) ενδέχεται να εκδοθεί συμπληρωματική προκήρυξη. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Ιστοσελίδα των αγώνων: http://mathitiko.noveltymindgames.com/

E-mail επικοινωνίας οργανωτικής επιτροπής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διεύθυνση αγώνων: FIDE IO Κώστας Κλώκας

Επικεφαλής Διαιτητής: FIDE IA Ανέστης Μιχαηλίδης

Βοηθός Επικεφαλής Διαιτητής: Μαρία-Άννα Στεφανίδη


Εκτύπωση   Email